8 communicatie-lessen die ‘B&B vol liefde’ mij leerde

Het immens populaire programma ‘B&B vol liefde’ zit erop. Bij O-bureau hebben we genoten van het hoogstaande amusement midden in komkommertijd. Maar het zorgde ook voor een tweedeling. Want wanneer de ene helft van de lunchtafel gretig van start ging om de nieuwste aflevering door te nemen, kreunde de andere helft moedeloos: ‘Niet weer, hè.

U-bus

Maar of je nou van datingprogramma’s houdt of niet, als je in de communicatiesector werkt, is ‘B&B vol liefde’ een echte aanrader. Verplichte kost, zou ik haast willen zeggen. Want er wordt aan de lopende band nogal bijzonder gecommuniceerd. Wat bij mij de vraag opriep: kunnen we communicatietechnisch nog iets leren van dit programma? Het antwoord bleek al snel: te veel om op te noemen. Dus koos ik 1 les per B&B-houder.

1. De les van Bram: sommige uitspraken kunnen écht niet meer
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Toen dit citaat Brams mond verliet, werd het even heel donker in m’n hoofd. Zo’n oorspronkelijke jongen en dan zo’n afgezaagde uitspraak. Ik was – om met Suus te spreken – allesbehalve stoked. Bovendien moet je wel heel offgrid leven als je nu nog steeds niet weet dat Pippi Langkous dit nooit gezegd heeft. Helemaal als je in Zweden woont, Bram.

2. De les van Joy: Nederlands en Engels mixen is not recommended
In lijn zijn met je purpose. Daar zijn we bij O helemaal voor. Of die purpose ook gesteund moet worden door het universum, daar willen we vanaf zijn, maar één ding weten we wel: onnodig veel Engels zorgt voor een disturbant energy in our field. Dat Joy en Dani nog altijd stapelverliefd zijn, zal ik dan ook niet cute noemen, maar gewoon ontzettend leuk.

3. De les van Leendert: kies je woorden zorgvuldig
Hoewel Leendert vrij spaarzaam met zijn woorden is, mag hij zijn wensen en verwachtingen gerust wat zorgvuldiger formuleren. Wil je bijvoorbeeld graag weten of iemand binnen afzienbare tijd bij je in kan trekken, vraag dan niet of ze kapitaalkrachtig genoeg is om voor haar 67e op haar rug te gaan liggen. Zo bot is zelfs Petri niet. Hoewel ik het woord ‘kapitaalkrachtig’ dan wel weer kan waarderen.

4. De les van Walter: spiruwele taal is niet aan iedereen besteed
Een onrustig gevoel bij je zonnevlecht, een opspelende verkoudheid, een zware energie… Het kan allemaal gebeuren, maar na tien minuten op het tantraterrein van Walter snakken mijn chakra’s naar gewonemensentaal. Duidelijke woorden die glashelder communiceren hoe de vlag erbij hangt. En als het even kan op een harder volume dan dat van de gemiddelde tantraleraar.

5. De les van Marian: neem de tijd voor een slechtnieuwsgesprek
Allereerst wil ik Marian feliciteren met haar uitmuntende deligeerskills, want terwijl zij aan het zwembad lag – al dan niet met huisvriend Eduardo aan de ketting – liep Olof het vuur uit zijn sloffen. Daar vond hij overigens niks mis mee, want sinds hij zijn matrasje naar de machinekamer had gesleept, sliep hij als een roos.
Qua slechtnieuwsgesprekken ben ik wat minder te spreken over Marian. Zo trok ze welgeteld twee minuten uit om salsadanser Gerry mee te delen dat hij weer kon gaan. Ze had immers een afspraak en moest dus door.

6. De les van Martijn: niet communiceren is ook communiceren
Dat niemand die telefoon of dat kladblokje uit Martijns handen heeft getrokken, is mij persoonlijk een raadsel. Los daarvan kan Martijn wel een cursus zelfregulatie gebruiken. Want iemand de deur wijzen zodra er wat lastige gevoelens om de hoek komen kijken, lijkt me niet de weg naar een vruchtbare relatie. Al helemaal niet wanneer je eindelijk een vrouw hebt gevonden voor wie je je telefoon aan de kant wil leggen. Gelukkig is de B&B van Martijn wel hartstikke sfeervol… O nee, dat ook niet.

7. De les van Petri: humor is persoonlijk
Qua communicatievaardigheden is Petri natuurlijk een onuitputtelijke inspiratiebron, maar dat humor behoorlijk subjectief is, demonstreerde onze lerares Frans als geen ander. Want wat de één (Petri) leuk vindt, vindt de ander (heel Nederland) behoorlijk lef hebben. En wat de ander (Toine) leuk vindt, vindt de één (Petri) dan weer smakeloos. Maar één ding was ik roerend met onze Française eens: die boom was niet om aan te gluren.

8. De les van Debbie: duidelijk is iets anders dan tactloos
Wie drie seconden op het terrein van Debbie verkeert, weet: deze vrouw is van de directe benadering. Iets wat we bij O erg kunnen waarderen. Want waarom om de hete brij heen draaien als je ook kraakhelder kunt zijn? Op tact hebben we de B&B-houdster helaas niet kunnen betrappen. Misschien dat haar botte bijl op een opknapbeurt van Paul ligt te wachten, maar tot die tijd zullen we haar brutale uitspraken moeten accepteren. Gelukkig heeft Debbie wel een hoop humor, charme en zelfreflectie, waardoor ze uiteindelijk toch als torenhoge favoriet uit de bus kwam rollen. Ook bij Paul, die haar na een lange, standvastige strijd dan toch voor zich wist te winnen. En zo kreeg Nederland op de valreep de knallende afsluiter waar het zeven weken lang op hoopte.