Hoeveel een warme werkgever waard kan zijn

Het zal je maar gebeuren: in je proefperiode bij een nieuwe werkgever je moeder verliezen én onverwachts (want veel te vroeg) vader worden van je tweede kindje. Het overkwam onze collega, art director Nathan. Het zette zijn hele leven, én zijn eerste maanden bij O, op z’n kop.

U-bus

Als je start bij een nieuwe werkgever, wil je natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten. In mijn geval deed ik dat met een paar nieuwe shirts, een bezoekje aan de kapper en wat nieuwe spulletjes voor op mijn bureau, zoals een nieuw notitieboekje en wat nieuwe stiften. Owja, en een versgebakken appeltaart voor mijn collega’s, niet te vergeten.

De eerste weken waren fijn en ik had het erg naar m’n zin. Ik werd warm ontvangen door collega’s, het O-klanten-portfolio werd mij steeds duidelijker en het werken met nieuwe systemen en methodes ging mij steeds makkelijker af. Ineens veranderde deze eerste-maand-proefperiode compleet. Na drie weken werken bij O verloor ik mijn moeder, ondanks een lang ziekbed, onverwachts én werd ik 3 dagen later plots vader van m’n tweede zoon, die 8 weken te vroeg geboren moest worden. Dit alles terwijl we thuis in een grote verbouwing zaten.

Van werken naar zorgen
Het werken bij O-bureau werd daardoor abrupt afgebroken. De dagelijkse fietsritjes naar werk werden dagelijkse ziekenhuisritjes naar de couveuseafdeling. Daarna door naar familie om het afscheid van m’n moeder te regelen en aansluitend door naar huis om er voor m’n oudste zoontje en vriendin te zijn. Én de bouwvakkers te vertellen welke muren wel en niet gesloopt moesten worden en waar we de deuren wilden. Zorgen genoeg, maar toch hield ik in mijn achterhoofd: ik ben nét begonnen met een nieuwe baan, ‘verpest’ ik die eerste indruk nu niet?

Dan is het belangrijk om (naast een geweldige vriendin, fijne familie en vrienden) een goede, warme werkgever te hebben, die alle begrip heeft voor je persoonlijke situatie. Je collega’s zie je bijna meer dan je eigen partner en kinderen. Het voelde in die eerste drie weken bij O al bijna als familie, maar tijdens deze zwarte periode des te meer. Van een bureau dat zich inzet voor maatschappelijk betrokken merken en onder andere klanten heeft die kanker- én vroeggeboorte-gerelateerd zijn, kun je enigszins verwachten dat ze met je meeleven. Maar het die hele periode waarmaken is een tweede. “Neem je tijd, zoveel als je wilt. En als we iets voor je kunnen doen, laat het ons weten”, werd er meermaals gecommuniceerd via een belletje, een tekstberichtje of een lief kaartje.

Uiteindelijk heb ik het aanbod om het rouwkaartje voor mijn moeder door O te laten ontwerpen afgeslagen, omdat ik die heel graag zelf wilde maken. Maar die werkpauze en focus op de thuissituatie heb ik wel genomen. Een paar maanden later ben ik weer volle bak aan de slag gegaan, met een nieuw shirt én dit keer met een Hema foto-print taart. Met mijn tweede zoon erop, met wie alles trouwens goed gaat. De eerste indruk in de herkansing.

Alpe d’HuZes
Precies acht maanden na het overlijden van m’n moeder ben ik op 1 juni 2023 samen met mijn broertje en mijn vader op de racefiets gesprongen om de Franse Alpe d’Huez te trotseren tijdens het evenement Alpe d’HuZes. Gezamenlijk zijn we 11 keer naar boven gefietst (ik persoonlijk 3 keer) en hebben we €10.000 euro opgehaald met sponsoring voor kankeronderzoek. Het logo van mijn warme werkgever pronkte op de achterkant van mijn fietsshirt. En zo was O-bureau er niet alleen voor me tijdens mijn diepe dal 8 maanden geleden, maar ook hoog op die berg gaven ze me een steun in de rug.